It is currently sub jun 24, 2017 12:21 amWelcome
Welcome to svijetsapunica

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!


Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject: Re: 《 Život i sve ono što ga čini 》
PostPosted: sub dec 03, 2016 9:31 pm 
Offline
Avatar

Joined: pet dec 13, 2013 12:12 am
Posts: 3534
Sutra uveče završavamo sa ovom temom i u ponedeljak počinjemo sa novom. Ako još nešto imate reći na ovu temu, možete to uraditi do sutra uveče. Ja ću sutra odgovoriti na ova pitanja i reći nešto malo više o tome :)


Prijavi post
Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: 《 Život i sve ono što ga čini 》
PostPosted: ned dec 04, 2016 9:51 pm 
Offline
Avatar

Joined: pet dec 13, 2013 12:12 am
Posts: 3534
Eto, ja sam već 2 godine u vezi. Ne mogu reći da je to ljubav na prvi pogled, jer devojku znam bukvalno ceo život. Išli smo zajedno u obdanište, osnovnu školu a tek kada smo krenuli u različite srednje škole započeli smo vezu. To mi je prva i zasad poslednja veza.
Ne znam nikog ko je doživeo ljubav na prvi pogled, ali postoje osobe koje na početku upoznavanja sa drugom osobom imaju osećaj da će to biti ljubav na prvi pogled, i kasnije kada budu u vezi, kažu da je bila na prvi pogled. Možda se time vode...
Slažem se da se ljubav ne može videti za 10 godina, ali ja sebe zamišljam za 10 godina (tad će mi biti 28) sveže oženjenog :lol:
U večnu ljubav i verujem i ne verujem. Ja se zaista divim parovima koji su zajedno više od 30 godina. Odakle im snage, volje, ljubavi i strpljenja da svakim danom drže voljenu osobu pored sebe i budu zajedno ;)
Što se tiče ove teme, mislim da je ovo neki završetak. Ako neko još nešto želi da kaže, može to da uradi još večeras ;)


Prijavi post
Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: 《 Život i sve ono što ga čini 》
PostPosted: pon dec 05, 2016 1:00 am 
Offline
Avatar

Joined: pet dec 13, 2013 12:12 am
Posts: 3534
Ovu temu i zvanično zatvaramo. Novu temu sutra otvaramo :)


Prijavi post
Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: 《 Život i sve ono što ga čini 》
PostPosted: pon dec 05, 2016 12:40 pm 
Offline
Avatar

Joined: pet dec 13, 2013 12:12 am
Posts: 3534
Nasilje nad ženama


Šta mislite o tome? Zbog čega muškarci napadaju, a zbog čega žene to trpe? Da li znate za nekoga kome se to desilo? Da li ste bili svedoci nečeg takvog? Pričajte, komentarišite, pitajte i odgovarajte!


Prijavi post
Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: 《 Život i sve ono što ga čini 》
PostPosted: uto dec 06, 2016 12:41 am 
Offline
Avatar

Joined: pet nov 22, 2013 1:54 pm
Posts: 3406
Location: --u paklu na zemlji--
Čovekova ličnost počinje da se oblikuje još u ranom detinjstvu, odnosno deca prihvataju obrasce ponašanja svojih roditelja i usvajaju određeni sistem vrednosti, određene norme i pravila kojima se kasnije vode u životu. Dečaci se (vrlo često) odgajaju tako što im se usađuje svest o superiornosti nad ženskim polom, i u fizičkom i u mentalnom i u intelektualnom smislu, pa i u finansijskom (muškarac mora više da zarađuje npr). Od dečaka, budućeg muškarca, se očekuje da shvati da je on pripadnik jačeg pola i da zato ima privilegije koje žene nemaju, ali i obaveze (muškarac ne sme da plače, muškarac ne sme da pokazuje slabosti i slično).

Sa druge strane, u odgoju devojčica (opet vrlo često) forsira se ta inferiornost u odnosu na muški pol, fragilnost, svojevrsni hendikepi koji ne bi postojali da žena nije žena. Devojčicama se češće daju komplimenti poput baš si lepa nego baš si pametna, devojčice se savetuju da "ne sede na 'ladnom betonu" jer će dobiti hronično zapaljenje jajnika i neće moći da imaju decu, devojčicama (budućim ženama) je od malena dodeljena uloga koju jednog dana treba da zaigraju, stavljajući im do znanja da ozbiljne odluke i sve što je ozbiljno treba prepustiti muškarcu.

Ovo jeste u neku ruku generalizacija, daleko bilo da svi decu vaspitavaju u tom duhu, ali na našem području, ovde na brdovitom Balkanu gde mi živimo patrijarhat i favorizovanje muškog pola je i dalje na snazi, mentalitet naroda je takav da se takvom modelu vaspitanja daje prednost.

Stoga, muškarci vrše nasilje zato što im je usađeno u svest da mogu, a žene trpe zato što su učene da moraju. Mislim da je u tome i suština ovog problema. Na stranu ostale pojedinosti koje variraju od slučaja do slučaja (žena je finansijski zavisna od muža pa trpi, muž je nečim ucenjuje pa trpi, nema gde da ode pa trpi)...Jer sve te pojedinosti nisu ništa drugo nego manifestacije krupnijeg, maločas pomenutog, problema.

Srećom, nikada nisam doživela tako nešto, niti je iko od meni bliskih ljudi, koliko sam upućena.

_________________
slika


Prijavi post
Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: 《 Život i sve ono što ga čini 》
PostPosted: uto dec 06, 2016 11:20 pm 
Offline
Avatar

Joined: pet dec 13, 2013 12:12 am
Posts: 3534
Ostali nemaju ništa da kažu na ovu temu? :)


Prijavi post
Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: 《 Život i sve ono što ga čini 》
PostPosted: sri dec 07, 2016 5:01 am 
Offline
Avatar

Joined: sub nov 09, 2013 9:09 pm
Posts: 7754
Ovo je definitvno jedan od vodećih problema u našem društvu i o njemu se može pričati danima.

Zašto mušakarac odluči da digne ruku na ženu? Nekad zbog nekih ličnih frustracija, psihičkih poremaćaja, alkohola...ALi generalno jeste taj problem u mišljenju d aje mušakarac superiorniji od žene. Žena je oduvijek bila niže biće. Na kraju krajeva i sama Eva je stvorena da Adamu ne bi bilo dosadno. Problem jeste što Ana reče u samom odgoju dijece. Dječaci će se uvijek igrati sa puškama, pištoljima, alatom autićima... Dakle mušakarac se priprema za tu ulogu skrbnika. On je taj koji zarađuje, on je taj koji novac raspoređuje, on je taj koji posjeduje vještine i intelekt a žena je nešto drugo. Mi djevojčice se igramo sa lutkama, oblačimo ih, sređujemo, pravimo hranu od blata... Dakle mi smo one koje ostaju u kući i brinu se da muškarcu ništa ne fali kada dođe kući. Dakle podčinjene smo u svakom pogledu.

Dalje. Mušakarac će za istu poziciju na kojoj je i žena imati veću platu od nje. Biće više poštovan od strane društva i nejgovi uspjesi će se uvijek slaviti više nego ženinini. Dakle šanse za uspjeh su nam manje nego šanse kakve muškarac ima.

To je donekle ta priča da je žena manje vrjedna. Nešto što je manje vrijedno može biti tretirano na onakav način na koji to želi superiornija osoba u ovom slučaju muškarac. Muškarac u konfliktu sa muškarcem može izaći ili kao pobjednik ili kao gubitnik dok će u konfliktu sa ženom uvijek izaći kao pobjednik. Prosto mi žene smo i fizički amnje spremne od muškarca i on nas uvijek može povrijediti.

Zašto žene trpe nasilje? Donekle ima tu dosta toga vezanog za odgoj. Ako se žena uči da je podčinjena muškarcu ona vjeruje da on ima pravo nad njom. Nebitno da li je to otac, brat ili muž. Dakle ona će trpiti nasilje samo zato što tako mora. Ima tu i onog "šta će selo reći". Nije isto kada muškarac odluči da se razvede i kada žena odluči da se razvede. Pa eto da ne bilo priča žena ostane u braku sa naslnikom. Nekad je problem u dijeci. Ako žena ne radi ona se ne može brinuti za dijecu. Zavisi od muškarca i prisiljena je da bude sa njim. To je nekako najčešći razlog. Ostajem sa njim zbog dijece.

Ima tu i onoga da se vi prosto saživite sa tom ulogom žrtve. Toliko vas slome da se prepustite tome i ne pružate otpor. To je već polje psihologije. Žena će se naviknuti da bude premlaćivana svaki dan i to je njena svakodnevnica. Ona nije ni svjesna da ga treba napustiti.

Svaki mušakarac koji udari ženu prestaje biti muškarac u tom trenu. To je za mene najveći šljam koji može postojati na ovom svijetu. Prvo odležati u zatvoru, platiti novčanu kaznu i kad aizađe staviti mu neku pločicu ili još bolje istetvoirati na čelu "ja tučem žene"! Pa nek onda proba opet ;)

Hvala Bogu nikome meni bliskom se nije desilo takvo nešto. Mada opet nikad se ne zna šta se nekome dešava unutar 4 zida. Žene treba konstantno ohrabrivati da prihavluju nasilje i da nakon prvog udarca napuste kuću. Danas postoji milion organizacija koje će pružiti pomoć. Naslinik se ne zaustavi samo na udaranje žene. On brzo krene i na dijecu. I mislim da je to možda i najčešći trenutak kada žene shvate da je dosta.

Ponavljam opet meni se takvo nešto nije nikada desilo. Kada bi me momak ili muž udario mislim da bi mu to bilo zadnje u životu :lol: Mada opet uvijek sam se vodila time dok ti se nešto ne desi ne donosi zaključke. Možda meni iz ove perspektive to djeluje tako. Pokupim se i odem a to u praksi ne mora biti. Vi se tad nalazite u nekom začaranom krugu. Niste ni svjesni šta de dešava oko vas. Nisu to tako jednostavne stvari. Lako je pričati o nečemu što ti se nije desilo i biti otresiti prema nekim stvarima. Ovo bi uradio/la ovo ne bi.

Sad sam se sjetila da sam imala jednu drugaricu iz razreda koja je bila u vezi sa momkom sa kojim se tukla svaki dan :rou: Ali to je već patologija :lol: Oni se tako počupaju, izgrebu, išamaraju i onda plaču pa se pomire :lol: To su već retardi koje ja ne bi svrstavala u ovu gore kategoriju.


Prijavi post
Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: 《 Život i sve ono što ga čini 》
PostPosted: ned dec 11, 2016 9:51 am 
Offline
Avatar

Joined: pet dec 13, 2013 12:12 am
Posts: 3534
Ova tema će ići na pauzu nedelju dana. Sačekaću da se malo više aktiviramo, jer ne vredi da 2,3 ljudi komentariše za celu nedelju ;)


Prijavi post
Top
 Profil  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Go to page Previous  1, 2


Who is online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati attachmente.

Search for:
Jump to:  
suspicion-preferred