It is currently pon jun 26, 2017 5:24 pmWelcome
Welcome to svijetsapunica

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. In addition, registered members also see less advertisements. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!


Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Author Message
 Post subject: Televisa vs Telemundo
PostPosted: uto aug 26, 2014 8:45 pm 
Offline
Avatar

Joined: pet nov 22, 2013 1:54 pm
Posts: 3408
Location: --u paklu na zemlji--
Iako postoje i druge produkcijske kuće, činjenica je da su telenovele snimljene pod okriljem Televise i one snimljene pod kapom Telemunda najpopularnije i najpoznatije i samim tim najgledanije. Između ovih produkcijskih kuća, odnosno njihovih telenovela postoji dosta razlika. Televisine priče odlikuje "igranje na sigurno" to jest držanje svega ili većinu onoga što je sinonim za jednu klasičnu telenovelu, otpor ka inovativnosti, tradicionalnost, stereotipi i klišeji, predvidljivi krajevi i uopšteno poprilično predvidljiv osnovni tok radnje, ali sve ovo naravno nije siguran i nepogrešiv znak da je telenovela loša. Sa druge strane, Telemundove priče karakteriše praćenje trendova, idenje u korak sa vremenom, sklonost ka riziku i ubacivanju osetljivih tema iz realnog života, zatim elementi koje gledaoci generalno dobro prihvataju poput elemenata akcije, misterije ili trilera, kreativnost, rušenje predrasuda, ali isto kao i kod Televise, ovo ne znači da je telenovela stoprocentno dobra. Na osnovu ovih mojih iznošenja obeležja Televisinih i Telemundovih telenovela, moglo bi se zaključiti da preferiram Telemundo i premda je to donekle tačno, moram ipak da napišem par svojih zapažanja.

Za mene kao gledaoca je primamljivije pogledati neklasičnu, drugačiju i originalnu priču. Naime, da mi sada neko postavi jednostavno pitanje da li želim da pogledam tzv. šablonsku telenovelu (stroga podela na bogate i siromašne, glavni par koji se zaljubljuje na prvi pogled i slično) ili telenovelu u kojoj se radi o trgovini ljudskim organima, bez imalo dvoumljenja izabrala bih opciju br. 2 i verujem da bi većina isto postupila. To je karta na koju Telemundo igra-prezasićenje gledalaca klasikom koji žude za nečim novim i malo realnijim, tako da se punom parom snimaju što bih ja rekla žestoke priče, sa sve pompeznim najavama. Međutim, i tu nastaje problem, a po mom mišljenju problem je što prestaje da se obraća pažnja na kvalitet telenovele u svakom smislu (odvijanje i smislenost radnje, likovi i glumci koji ih tumače, scenografija) i neminovno se stekne utisak da je Telemundu prioritet i cilj snimiti što više priča sa privlačnim sinopsisom, poznatim i atraktivnim glumcima, dok ulaganje u postizanje i održavanje kvaliteta svih aspekata telenovele pada u drugi ili neki tamo petnaesti plan. Ne radi se samo o novčanom ulaganju, nego i o zainteresovanosti nadležnih da se realizuje jedan zaista kvalitetan projekat vredan gledanja. Najsvežiji primeri traljavih Telemundovih telenovela jesu El Rostro de la Venganza i Santa Diabla, a same tematike ovih priča su bile obećavajuće i potencijal se itekako mogao iskoristiti.
Televisa, kako god da okreneš, drži neku svoju konstantu i od nje ne odstupa ili odstupa dosta retko, kao što je slučaj sa telenovelama La Madrastra, Rubi i Teresa. Telemundo je takođe imao odstupanja samo u suprotnom pravcu, poput telenovela Marina i Marido en alquiler.

I dalje više volim Telemundo i dajem mu blagu prednost, ali u poslednje vreme nastojim da pružim šansi onoj priči koja me iz nekog razloga zainteresuje, nezavisno od toga koja je produkcijska kuća u pitanju ;)

Kakvo je vaše mišljenje o ovim suparničkim produkcijskim kućama, čije telenovele preferirate...? :-D

_________________
slika


Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: Televisa vs Telemundo
PostPosted: uto aug 26, 2014 9:42 pm 
Offline
Avatar

Joined: ned nov 10, 2013 11:23 am
Posts: 15907
Location: Svijet sapunica :)
Meni je tesko odgovoriti koju vise volim. U zavisnosti od price i izbora glumaca, pogledacu rado serije i jedne i druge kuce.Sve zavisi i od raspolozenja.Nekad ce mi prijati da pratim neki triler, a trenutno mi prija recimo Malquerida, klasicnija serija s radnjom na hacijendi, što mi je jako nedostajalo.
Malo me kod Telemunda nervira ekspanzija narko - novela, s duge strane od prica tipa La gata mi se povrace, jer su previse bajkovite, i odavno su me prestale privlaciti(izuzimam stare serije , to sam vec i par puta ponovila).
Istina je da TLMD ide u korak s vremenom, ali mi recimo price o zaleđivanju leševa, o osobi koja se probudi u tuđem tijelu,ne pašu.Kad to stavim naspram prica ''ja sam siromasna, dobra, plačem i na kraju cu biti sretna'' ne znam koje me manje privlace iskreno.
Sad ispade da samo kritikujem i da me telenovele ne privlace. :lol: Ali istina je da mi smetaju neke stvari.
Sve se svodi da cu rado pogledati ''klasicniju'' Televisinu pricu i ''neklasiciniju'' Telemundovu sve dok se ne ide u prevelike krajnosti.Trenutno jedva cekam Los Miserables, a od novijih Televisinih ne cekam ni jednu (Muchacha opet klasik ,cini mi se :roll: , Yo no creo a los hombres- dobra prica, al me glumci ne privlace,Sombra del pasado - opet remake, s obzirom da original obozavam , ovome cu tesko dati sansu).


Ana Iustitia je napisao/la:
Televisa, kako god da okreneš, drži neku svoju konstantu i od nje ne odstupa ili odstupa dosta retko, kao što je slučaj sa telenovelama La Madrastra, Rubi i Teresa. Telemundo je takođe imao odstupanja samo u suprotnom pravcu, poput telenovela Marina i Marido en alquiler.


Rubi mi je jedna od drazih serija,Teresu nisam voljela zbog glavne, a i kraj je bio glup.Madrastra je mogla biti bolja.Dobra je prica, ali su me neke scene strahovito nervirale. Recimo Maria nađe neki dnevnik sto je kao dokaz njene nevinosti i onda pola sata plače i prica sama sa sobom, umjesto da taj dnevnik sto prije iznese odakle ga je uzela, procita i stvai na sigurno,I smrt Ane Rose je bila uzasno glupa.Trci u mrkli mrak za tetkom koja isto tako trci, a ne bi joj cudno zasto bi je tetka tu zvala uopšte i još joj bjezala.
Što se Marine tice, da nisam znala da je Telemundova, zaklela bi se da je Televisina dok sam gledala. Ne znam ni kako sam je pogledala cijelu, koliko je bilo strahovito glupih situacija.

_________________
slika


Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: Televisa vs Telemundo
PostPosted: čet aug 28, 2014 7:57 pm 
Offline
Avatar

Joined: pet nov 22, 2013 1:54 pm
Posts: 3408
Location: --u paklu na zemlji--
Citat:
Malo me kod Telemunda nervira ekspanzija narko - novela


Verovatno narko-novele imaju svoje obožavatelje, koji vole da gledaju serije sa tom tematikom pogotovo ako je snimano po istinitim ili relativno istinitim događajima, a u Meksiku kao i u mnogim državama južnoameričkog kontinenta cveta kriminal u pogledu droge tako da nije baš da narko-novele nemaju podlogu u realnom životu :rofl: Ali i mene nerviraju i većina tih serija mi nije interesantno.

Citat:
Istina je da TLMD ide u korak s vremenom, ali mi recimo price o zaleđivanju leševa, o osobi koja se probudi u tuđem tijelu,ne pašu.


Pardon, Telemundo ne ide u korak s vremenom, nego ide ISPRED vremena, predviđa budućnost i ono što će u budućnosti biti moguće :lol: :lol: Samo zaleđivanje leševa će možda jednog dana iz određenih eksperimentalnih razloga u oblasti medicinske nauke biti primenjivano, ali buđenje u tuđem telu će po svoj prilici ostati teško ostvarivo :rofl:

Rubi, Teresu i La Madrastru sam samo navela kao primere Televisinih projekata koji su drugačiji od većine njenih telenovela ne zalazeći u pitanje kvaliteta te 3 telenovele, one su prosto imale malo drugačiji koncept (Rubi i Teresa nisu pozitivke, a u Madrastri ima elemenata misterije i trilera). Rubi sam volela, Teresu nešto manje tj. Angelique Boyer mi je antipatična ali zato mi je lik Terese bolji nego lik Rubi zato što je Teresa ipak ganjala i karijeru. Mada, u stvarnom životu, više je sponzoruša kao što je Rubi kojima je udaja za bogataša cilj, bez nekih ambicija u sferi svog obrazovanja i napredovanja. La Madrastra mi je bila ok telenovela, ali sam je najviše gledala zbog otkrivanja Patricijinog pravog ubice :-D

Marinu i Marido en alquiler sam navela kao retke Telemundove klasike. Marina je imala apsolutno sve odlike klasične telenovele, sve klišeje, bila je predvidljiva, ali podnošljiva za gledanje. Marido en alquiler jeste klasik s obzirom na to da se radi o dvoje pozitivaca koji se zaljubljuju jedno u drugo, imaju happy end, glavni negativci su kažnjeni, cela priča nije imala nekih dramatičnih momenata već uobičajenih "telenovelarskih"... S tom razlikom da glavna junakinja nije bila siromašna, naivna, mlada devojka nego siromašna, zrela žena, inteligentna, majstor po zanimanju, a glavni junak nije bogataš koji poseduje neku kompaniju nego kuvar oženjen bogatom ženom :-D Kako god, meni je ova telenovela jedna od najdražih :-D

_________________
slika


Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: Televisa vs Telemundo
PostPosted: ned nov 23, 2014 2:52 pm 
Offline
Avatar

Joined: pet nov 22, 2013 1:54 pm
Posts: 3408
Location: --u paklu na zemlji--
Zabrinjava me što mi interesovanje za telenovele opada. Ranije sam rekla i opet ću ponoviti da mi se čini da je teško izvodljivo naići
na ijednu novu telenovelu, bilo Telemundovu ili Televisinu, koja ispunjava 2 uslova: da je kvalitetna i da je originalna. Pod kvalitetnom
telenovelom
podrazumevam smislenu radnju i dijaloge sa što manje ili nimalo grešaka, talentovane i dobro potrefljene glumce za određene uloge,
zadovoljavajuću scenografiju... Ukratko, da je sve sprovedeno u delo sa ukusom. Pod originalnom telenovelom podrazumevam priču koja nije
već viđena i prežvakana mnogo puta ranije. Znači, ili se snimi relativno kvalitetan ili nekvalitetan i loše odrađen original, gde se ide u krajnost sa
originalnošću, pa pređe u preterivanje i besmisao ili telenovela bude ok kvaliteta, ali priča dosadna. Može biti da nije do toga, da nije ni do modernog
Telemunda i tradicionalne Televise, nego da su mene telenovele prestale da zanimaju i zato mi se ništa novo što imaju u ponudi ne dopada :?
Jedina koju trenutno gledam je Hasta el fin del mundo, a i ona mi postala naporna. Ima interesantnih likova i događaja, ali ima da protekne dosta
vode Dunavom do poslednje epizode, a smor je u tome što znam da će na kraju 3 glavna para imati srećan završetak. I kako sad da uživam u seriji kad
znam kakav će kraj biti? To me frustrira :roll:

_________________
slika


Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: Televisa vs Telemundo
PostPosted: ned nov 23, 2014 11:00 pm 
Offline
Avatar

Joined: sub nov 09, 2013 9:09 pm
Posts: 7760
Ana nisi jedina koja se osjeća tako :-D

Sjećam se perioda kad sam znala pratiti po 3-4 telenovele + sve ostale koje su se prikazivale na tv-u :-D Trenutno gledam samo HEFDM i mogu reći da sam zadovoljna. Meni je ta serija jako draga i uživam dok je gledam.

Iskreno rečeno posljednjih godina glavni razlog zašto nešto počnem gledati jesu glumci koje gotivim. Relano nema ni Televisa niti Telemundo dobru priču za ponuditi a i ako imaju prije ili kasnije je uropaste što sa likovima što sa zapletima. Telemundo mi zna zgaditi seriju zbog onih njihovih groznih scenografija :sick: Otvore se vrata zidovi tamo-vamo :roll: Kontam ja da serija ima neki manji budžet ali brate obrati pažnju tokom snimanja. Ugao iz kojeg se nešto snima je čudo :-D


Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: Televisa vs Telemundo
PostPosted: uto nov 25, 2014 4:36 am 
Offline
Avatar

Joined: sri nov 20, 2013 1:05 am
Posts: 31252
Pridružujem se klubu razočaranih. Trenutno je zaista kriza dobrih telenovela, barem što se tiče mog ukusa. Trenutno razmišljam šta bi počela gledati i prosto me ništa ne privlači. Telemundove telenovele sam više cenila, međutim njihova tematika mi je postala naporna, ako nije narko i kriminal, onda je neka irealna radnja. Smorili su više sa tim narko serijama. S druge strane Televisa samo serijski proizvodi rimejk rimejka. Serije koje su još svima u svežim sećanjima oni već ponavljaju i to tako da je radnja preslikana. Užas!

Ako me privuče neka priča onda me odbija glumačka ekipa, ili obrnuto, kad su glumci dobri priča katastrofa! Mislila sam da će narenda godina doneti nešto vredno gledanja, međututim ono što se nudi mi se čini još gorim od ove godine. Nije mi jasno kako Televisa za udarni termin planira snimiti rimejk "La mentire", priče koju nakon toliko ponavljanja ne verujem da je propustio ijedan ljubitelj telenovela. Užasno me ljuti što nisu u stanju snimiti nijedan original, već je glavna tema kad se počne pričati o novom projektu čega je on rimejk, strašno!

Zadnje što sam pogledala od novijih serija je "El color de la pasion" i njom sam zadovoljna, jedna od retkih koja nije rimejk i radnja je privlačna. Trenutno sam na mukama šta gledati, čini se da je najpametnije odustati od ovih novijim i potražiti neke dobre starije koje sam propustila..

_________________
..."En mi mundo de locura, me reflejo en tu hermosura"...


Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: Televisa vs Telemundo
PostPosted: uto nov 25, 2014 9:21 am 
Offline
Avatar

Joined: ned nov 10, 2013 11:23 am
Posts: 15907
Location: Svijet sapunica :)
Evo i mene :mrgreen:

Ja trenutno pratim dvije serije , jednu Telemundovu i jednu Televisinu , i toliko od mene.
Gledam Los Miserables koja za promjenu nije narko serija :roll: niti ima duhova u tuđem tijelu i sl.
Malo je radnja stagnirala,ali ekipa je odlicna, i sudeci po zadnjoj epizodi koju sam vidjela sad ce se stvari zakuvati.
Gledam i El color de la pasion, i njom sam prezadovoljna i toplo je preporucujem.Stigla sam do 36. epizode,
i uvijek se nesto desava, nema dosadnih epizoda ni nepotrebnih scena.Serija mi je pravo osvjezenje.

Slazem se s vama, smorile su narko serije i rimejkovi rimejkova. Dosta serija zacas otpišem, recimo novije Televisine sam sve otpisala.
Ili loša ekipa,ili loša priča.
U stvari mozda,ali mozda dam priliku rimejku Cuna de lobos, ali sve zavisi od glumacke ekipe.
Što se Telemunda tice, ako nije narko serija ili duhovi, ili zaleđivanje leševa onda je treci put ispricana prica o tri brata i tri sestre :o
'' Duenos del paraiso '' opet narko prica,ali eto privlaci me postava, pošto volim Kate,Ximenu,Sofiu i Gerladine.

Ana Iustitia je napisao/la:
a smor je u tome što znam da će na kraju 3 glavna para imati srećan završetak. I kako sad da uživam u seriji kad
znam kakav će kraj biti? To me frustrira


Eto to mi je jedino bilo privlacno kod La Malqueride. Serija nije rimejk(iako je rađena po knjizi i nekoj predstavi), ekipa je dobra,ali su zabrljali
maximalno.Potencijal da prica bude odlicna su iskoristili u zadnjih 20 epizoda. Castro me totalno razočarao.Ali nekako me drzalo to što
se nije mogao znati kraj.Nije klasika - dvoje zaljubljenih i znamo da su na kraju sretni.Ni za jedan kraj serije nisam bila u tolikoj neizvjesnosti
što se se desiti sa glavnim likovima, dok samog kraja epizode je trajala neizvjesnost.Eto bar je to bilo nešto pozitivno i drugacije od ostalih serija.

Ana , vidim po komentaru da si razocarana Reinom? :? Ja nisam puno odmakla, početak mi se svidio, a potom nisam imala vremena da nastavim.
Vrijedi li nastavljati? Dokle si stigla?

_________________
slika


Top
 Profil  
 
 Post subject: Re: Televisa vs Telemundo
PostPosted: sub dec 13, 2014 9:05 pm 
Offline
Avatar

Joined: pet nov 22, 2013 1:54 pm
Posts: 3408
Location: --u paklu na zemlji--
Citat:
Ana , vidim po komentaru da si razocarana Reinom? :? Ja nisam puno odmakla, početak mi se svidio, a potom nisam imala vremena da nastavim.
Vrijedi li nastavljati? Dokle si stigla?


Ja nisam bila puno odmakla sa gledanjem serije, do 20-te epizode sam pažljivo gledala, posle još par epizoda na premotavanje, tako da
ti ja baš i nisam merodavna za ocenjivanje kakva je serija i vredi li je odgledati do kraja :-D Ono što mogu da kažem jeste da se
radi o klasičnoj telemundovskoj telenoveli sa mnogo elemenata akcije, radnja se dosta brzo odvija, a čitala sam da je u kasnijim epizodama
bilo nekih zanimljivih dešavanja koja drže pažnju, ali ja i dalje ne mogu sebe da nateram da nastavim sa gledanjem. Ko voli takve telenovele, njemu
je ova verujem dobra ;) Zavisi od ukusa uglavnom. Možda da pročitaš sadržaje epizoda, odgledaš par epki na preskoke i da vidiš da li će serija da
ti legne ili ne :) Ja tako radim kada nisam sigurna da li želim nešto da gledam :-D

Citat:
Gledam i El color de la pasion


Mislim da ću ovoj telenoveli dati šansu.

Citat:
Trenutno sam na mukama šta gledati, čini se da je najpametnije odustati od ovih novijim i potražiti neke dobre starije koje sam propustila..


E ja baš pretražujem neku stariju telenovelu za gledanje iz perioda početka 2000-tih, ne mora ni Televisina ni Telemundova, samo da je kvalitetna :-D

Citat:
Telemundo mi zna zgaditi seriju zbog onih njihovih groznih scenografija :sick: Otvore se vrata zidovi tamo-vamo :roll: Kontam ja da serija ima neki manji budžet ali brate obrati pažnju tokom snimanja.


Meni je scenografija jako bitna, ali kontam da ima ljudi kojima nije. Nekako kvari kompletni utisak, sve deluje neozbiljno i amaterski samo zahvaljujući "običnoj"
scenografiji, a da ne pričam o drugim manama koje jedna serija može da ima. Telemundo je, kao što sam i napisala, fokusiran na to da napravi što
šokantniju telenovelu i u svom tom pokušaju od telenovele ispadne kičeraj :roll:

_________________
slika


Top
 Profil  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 


Who is online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati attachmente.

Search for:
Jump to:  
cron
suspicion-preferred